Je onderlichaam trainen kan met lunges oefeningen. Hierdoor krijg je sterke beenspieren en strakke bilspieren. Een bijkomend voordeel is dat je je evenwicht kunt verbeteren. Het fijne aan de oefening is dat je het met én zonder gewichten kunt uitvoeren.

Lunges voer je uit door één been naar voren te plaatsen met een gebogen knie en de voet plat op de grond terwijl het andere been erachter wordt geplaatst. Doordat je hiermee je onderlichaam traint, gebruik je voornamelijk je bilspieren in je heupen en billen. Ook de hamstrings en quadriceps in je dijen worden aan het werk gezet. Maar de kuitspieren in je onderbeen, buikspieren en rugspieren worden ook niet vergeten in deze oefening.

Voordelen van lunges

Doordat grote spiergroepen in je lichaam worden aangesproken, bevordert deze oefening de spiergroei in je lichaam. Dit verhoogt je stofwisseling waardoor je meer calorieën verbrandt. Ook al gaat het niet om ontzettend veel calorieën, kun je je spiermassa wel gemakkelijk vergroten met deze oefening. Een ander voordeel is dat je strakke benen en billen krijgt. Want wist je dat lunges net zo effectief zijn als squates?

Lunges versterken ook je evenwicht en coördinatie. Dit komt omdat lunges bekend staat om zijn eenzijdige oefening. Hierdoor word je automatisch gedwongen om je evenwicht te verbeteren. En wat lunges zo leuk maakt? Dat je het overal kunt doen! In de sportschool, thuis, in een park of op je werk tijdens een lunchpauze. Je hebt er geen speciale apparatuur voor nodig.

Variaties op de oefening

Het fijne aan lunges is dat je ze op verschillende manieren kunt uitvoeren. Je kunt starten met de standaard lunges en er eventueel gewichten of dumbbells aan toevoegen. Ook zijn er nog een aantal andere varianten op deze oefening. Denk bijvoorbeeld aan de reverse lunges. In plaats van een stap naar voren te zetten, zet je een stap achteruit.

Een zijwaartse lunge bevordert de spiergroepen door op een andere manier te bewegen. In plaats van voorwaarts zet je je been zijwaarts neer. Buig je knie vervolgens zover je kan en kom dan weer omhoog.

Als je kracht in je benen wil opbouwen, probeer dan eens jumping lunges. Hiermee wissel je af van been door heen en weer te springen. Dankzij deze oefening versnel je je hartslag waardoor je meer calorieën verbrandt.

Tot slot zijn er ook nog een aantal variaties op de standaard lunges. Met de walking lunges blijf je doorgaan met de oefening in plaats van dat je steeds weer rechtop gaat staan. Dankzij deze oefening kun je je beenspieren, romp, heupen en bilspieren versterken. Uiteraard kun je de walking lunges intensiever maken door er gewichten aan toe te voegen.

Wil jij ook lungen dat kan bij ons tijdens onze trainingen! Probeer het maar eens met een gratis proefweek.

Ga naar https://sportenvoorjedeur.nl/lesrooster/   kies een les naar keuze en kies een gratis proefweek.