Thuiswerken, we doen het steeds meer en we worden er steeds beter in. Gelukkig heeft het veel voordelen; het scheelt veel reistijd, je kan je eigen tijd in delen en je hoeft je niet aan een bepaalde dresscode te houden. Toch werk je thuis lang niet altijd zo productief als op de werkvloer. Daarom in deze blog wat tips om het thuiswerken te verbeteren.

 

6 thuiswerktips: 

  1.  Doe alsof je naar kantoor gaat: Als je de hele dag thuis werkt is de verleiding groot om de wekker kort van tevoren te zetten en lekker in je pyjama aan het werk te gaan. Echter is voor succesvol thuiswerken structuur erg belangrijk. Zorg dat je elke dag de wekker op hetzelfde tijdstip zet, neem een goed ontbijt en kleed je aan. Als je jezelf aankleedt kom je namelijk meer in de werksfeer terecht.
  2. Zorg voor een goede planning: Begin de dag met het opstellen van een to-do list. Zo heb een goed overzicht wat je nog moet doen en kan je deze taken voor jezelf inplannen. Streep de taken dan ook af wanneer ze afgerond zijn. Dit geeft een voldaan gevoel en hiermee baken je tijd af.
  3. Plan voldoende pauzes in: Door regelmatig een korte pauze te nemen houd je het thuiswerken beter vol. Plan bijvoorbeeld 2 à 3 korte pauzes waarin je even een rondje loopt en wat drinken haalt of haal een frisse neus buiten. Zo blijf je in beweging wat van groot belang is tijdens het thuiswerken. Daarnaast kan je ook nog 10 minuten pauze inplannen voor een huishoudelijke taak als; de vaatwasser inruimen. Dan kan je even je focus verleggen en daarna weer vol goede moed aan de slag.
  4. Zorg voor een goede thuiswerkplek: Probeer een plek in te richten waar jij fijn kunt werken. Denk aan de keukentafel of een bureau met niet te veel afleiding. Schaf ook goede spullen aan zoals een fijne werkstoel of een verhoging voor je laptop. Zorg ook van tevoren dat je toegang hebt tot alle benodigde documenten en check altijd de internetverbinding voordat je thuis werkt.
  5. Maak afspraken met huisgenoten of je gezin: Maak voordat je thuiswerkt afspraken met het thuisfront zodat je ongestoord aan de gang kunt gaan. Maak bijvoorbeeld een gedeelde agenda aan waarin jij je belafspraken zet zodat je niet gestoord wordt wanneer je in een meeting zit.
  6. Houd contact met collega’s: Zorg ervoor dat je effectief blijft samenwerken met collega’s. Maak van tevoren afspraken over wat er van je wordt verwacht. En richt digitale tools als Google Drive in om bestanden samen te delen. Daarnaast kan het helpen om een zakelijke chat in te richten waarin werkvragen worden gesteld of regel online werkbesprekingen. Blijf ook persoonlijk contact houden met je collega’s door bijvoorbeeld een online vrijdagmiddagborrel te organiseren.

 

Als je meer wilt bewegen tijdens het werk, zonder te zweten, doe mee met onderstaande workout van 5 minuten:

 

Wil je meer informatie over Active Workbreaks, check de website