In deze blog interview ik Leon, Leon is 32 jaar oud en kersverse vader van Tobias. Hij werkt in de hardloopwinkel Run2Day. Daar geeft hij lopers advies over van allerlei hardloop gerelateerde vragen. Daarnaast geeft hij als zzp’er hardlooptrainingen.

Waar het allemaal begon

Het hardlopen begon voor mij toen ik een jaar of 15 was en fanatiek voetbalde. Mijn vader wilde fitter worden en besloot te gaan hardlopen. Dat leek mij gaaf, een afstand rennend afleggen. Dus ik ging mee. Toen ik 18 was begon het lopen wat structureler te worden. Toen ik enige tijd later op kamers woonde in Utrecht meldde ik me bij een atletiekvereniging.

Daar trof ik ongelofelijk snelle en fanatieke hardlopers die mijn enthousiasme alleen maar verder versterkte. Jaar na jaar boekte ik progressie totdat ik zelf een van die snelle lopers was. Dat had ik nooit durven dromen! Hoogtepunten zijn mijn persoonlijke records op 1500m (3:54 min), 3000m (8:30 min), 5000m (14:59 min) en 10km (31:47 min). Ook een 5e plaats bij het NK indoor op de 1500m in 2014 hoort daar zeker bij.

Trainer worden

Op de trainingen bij de vereniging was ik een vast gezicht. Vaak was ik 3 tot 4 avonden in de week op de atletiekbaan te vinden en in de overige dagen liep ik zelf nog wat. Het kwam wel eens voor dat een trainer verhinderd was op de club, bijvoorbeeld vanwege files of werk wat uitliep. Training geven bij een atletiekvereniging gebeurt namelijk op vrijwillige basis. Iedereen werkt er naast en ziet training geven als iets extra’s. In deze gevallen vond ik het vaak leuk om in te springen. Ik had inmiddels toch genoeg ervaring opgedaan met allerlei oefening die we deden tijdens de training. Ik vond het geven van training al direct leuk en dat heeft zich in de loop van de jaren steeds wat uitgebreid. Zo ging ik training geven aan de jeugd, volgde ik trainersopleidingen bij de Atletiekunie en ging ik ook met recreatieve lopers aan de slag.

Training geven bij Sporten voor je Deur

In 2018 kwam ik via via bij Sporten voor je Deur terecht. Daar geef ik 2 a 3 keer per jaar een serie van 4 trainingen op zondagochtend in park Transwijk in Utrecht. Deze trainingen zijn interval-gericht en focussen zich met name op loophouding, souplesse en techniek. Het niveau wat nodig is om goed mee te komen is dat een loper in staat is om 5km soepel achter elkaar te kunnen lopen. Hoe snel dit is maakt niet uit, met intervallen kun je namelijk makkelijk differentiëren naar niveau.

Het succes van de trainingen

Zoals wellicht uit bovenstaand verhaal blijkt, heb ik veel passie voor hardlopen. Ik denk dat ik dit duidelijk laat blijken in mijn trainingen en dat dat overslaat naar de deelnemers. Daarnaast zijn de lopers zelf ook erg gemotiveerd en positief ingesteld. Waar ik goed in ben is het focussen op een paar aspecten die belangrijk zijn in het verbeteren van looptechniek, maar die focus elke keer nét op een andere manier weet aan te brengen. Hierdoor voelen de trainingen nooit hetzelfde. Daarbij probeer ik een deel van de training speels in te steken. We blijven immers soms jongetjes en meisjes die het simpelweg geweldig vinden om buiten te spelen. De beste manier om het te ervaren is uiteraard om zelf eens mee te komen doen!

Ook mee doen?

Via ons online platform; backoffice.bsport.io kan een cursuskaart aangeschaft worden. De trainingen zijn geschikt voor zowel beginnende als gevorderde hardlopers. De eerste keer is gratis!

Vier keer meedoen kost €45,-. Data en tijden:

  • Zondag 30 mei van 9:30 tot 10:45 uur.
  • Zondag 6 juni van 09:30 tot 10:45 uur
  • Zondag 13 juni van 09:30 tot 10:45 uur
  • Zondag 20 juni van 09:30 tot 10:45 uur