Begin het nieuwe jaar fris! Koud douchen klinkt voor velen misschien als een nachtmerrie. En ondanks dat het niet heel aantrekkelijk klinkt, is het echt goed voor je. Naast dat het beter is voor het milieu brengt het ook nog eens een vijf gezondheidsvoordelen met zich mee. 5 redenen om elke dag koud te douchen,

 

  1. Het versterkt je immuunsysteem

Mensen die koud douchen worden minder vaak ziek. Dit komt omdat je bloed effectiever naar belangrijke organen wordt gepompt zodra het lichaam in aanraking komt met koud water. Ook gaat je bloeddruk naar beneden en je stofwisseling omhoog. Je immuunsysteem krijgt op dat moment een flinke boost.

 

  1. Verhoogde alertheid

Moeite om ‘s ochtends op te staan? Probeer een koude douche op de vroege ochtend eens uit. Door diep in en uit te ademen houd je je lichaamstemperatuur op peil en word je zuurstofopname verhoogt. Het gevolg hiervan is dat er een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen gaat en hierdoor word je alerter. Sommige mensen zeggen dat het zelfs beter werkt dan een dubbele espresso. Letterlijk en figuurlijk een frisse start van de dag dus!

 

  1. Afkoelen en herstellen na het sporten

Koud douchen na het sporten heeft twee voordelen. Ten eerste kun je sneller afkoelen door onder een koude douche te stappen. Je lichaam komt dan sneller weer op temperatuur omdat het bruine vet in je lichaam energie omzet in warmte. Daarbij zorgt een koude douche na het sporten er ook voor dat je lichaam zich sneller en beter kan herstellen.

 

  1. Beter humeur

Moe, chagrijnig of gewoon even niet zo vrolijk. We herkennen het allemaal. Toch is er een oplossing voor: koud douchen. Het verbetert je stemming direct omdat de stofjes noradrenaline en endorfine (het gelukshormoon) in je lichaam toenemen. De koude stralen van de douche zorgen ervoor dat je lichaam zich kan ontspannen en de stress vermindert. Dit komt omdat je bloedvaten vernauwen als je onder een koude douche staat. Na afloop gaan je bloedvaten weer open en komt de doorbloeding extra op gang.

 

  1. Afvallen door koud douchen

Afvallen door iedere ochtend een koude douche te nemen? Ja, het werkt echt! Koud douchen versnelt namelijk je metabolisme (stofwisseling) waardoor je meer vet verbrandt. Dit komt omdat er in ons lichaam onderscheid wordt gemaakt tussen wit- en bruinvetweefsel.

 

Bruin vet zet energie om in warmte en verbrandt calorieën. Wit vet daarentegen zet geen energie om maar slaat het op rondom onze organen. Koud douchen helpt dus voor een toename in bruin vet wat weer zorgt voor het verbranden van meer calorieën. Koud douchen kan daarom zelfs een workout vervangen. Tien minuten koud douchen staat gelijk aan een fiets workout van één uur!

 

De trainers van Sporten voor je Deur helpen jou bij de oefeningen in het gepersonaliseerde HIIT-schema. Wil je meer informatie over deze training? Kijk dan op de website https://sportenvoorjedeur.nl/trainingen/hiit/ en vraag een gratis proefles aan.