Soms komt Sporten Voor je Deur in de media. Dit keer met een heel leuk stuk over de overname van de gymclub van Dyonne in Geldermalsen.

• Dyonne Meijer (75) draagt het stokje over aan Ankelien Barkman (52).

• Dyonne Meijer (75) draagt het stokje over aan Ankelien Barkman (52). (Foto: Fleur van Eeuwijk)

Dyonne Meij draagt het stokje van Sporten voor je Deur over aan Ankelien Barkman

Sporten is voor jong en oud belangrijk. Met die gedachte begon Dyonne Meij (75) 45 jaar geleden met het geven van sportlessen. Na dit zo’n vijftien jaar te hebben gedaan, begon ze met haar eigen sportlessen in Geldermalsen. Afgelopen juni is ze hiermee gestopt en draagt ze het stokje over aan Ankelien Barkman (52). “Ik hoefde er niet lang over na te denken, dit is écht een cadeautje!”

Haar hele leven is Dyonne al sportief geweest. Zo heeft ze jarenlang op turnen gezeten. “In 1975 verhuisden mijn man en ik van Uden naar Geldermalsen en zocht ik een plek waar ik sportlessen kon volgen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat dit er niet echt was.” Daarom besloot Dyonne om een sportopleiding te volgen waardoor ze haar eigen lessen kon gaan geven binnen een vereniging. “Daardoor kon ik twee jaar later beginnen met het geven van sportlessen.”

De eerste lessen die Dyonne gaf, bestonden uit een kleine groep met huisvrouwen. “Die eerste lessen deed ik helemaal zelf, zonder muziek. Ik merkte al snel dat ik moest gaan experimenteren met muziek om zo mijn stem te behouden. Aan de hand van cassettebandjes kon ik dit doen. Dit werkte heel goed en de aanmeldingen stroomden binnen.” Dit resulteerde erin dat Dyonne vijf uur in de week conditiegym op muziek gaf.

Dyonamisch

Na een periode van vijftien jaar wilde ze toch iets anders. “Daarom ben ik in 1990 mijn eigen gymclub begonnen waarin ik conditiegym op muziek gaf. Ik gaf het de naam Dyonamisch, omdat ik vond dat dit bij zowel mijn naam als de gymlessen zou passen.” Jarenlang liep dit goed, tot Dyonne 65 werd en wilde stoppen. “Vind dan maar eens een invaller die zowel overdag als in de avonden mijn lessen kan overnemen. Dit duurde erg lang.” Na vijf jaar vond Dyonne de vrolijke Natalie die al haar lessen wilde overnemen.

Helaas viel na twee jaar het doek voor Natalie, omdat haar man ziek werd. “Ik viel toen voor haar in en nam eigenlijk steeds meer lessen over. Daardoor was ik al snel weer helemaal terug in de sportwereld.” Afgelopen januari stopte Natalie ermee en was het aan Dyonne opnieuw de taak om een vervanger te vinden. “Al snel kwam ik op de website van Ankelien Barkman terecht. Zij heeft haar eigen bedrijf genaamd ‘Sporten voor je Deur’. Ik benaderde haar en al snel nam zij alle lessen over.”

Ankelien (52) bevindt zich ook al enige tijd in de sportwereld. Zeven jaar geleden heeft ze het bedrijf Sporten voor je Deur opgericht. Hiermee maakt ze het sporten heel laagdrempelig door de lessen buiten met een groepje omwonenden aan te bieden. “Toen Dyonne mij benaderde en een groep van vijftig mensen aanbood, twijfelde ik geen moment. Voor mij voelde het als een cadeautje. Ik wilde graag al haar gymlessen overnemen.”

Voor de leden zal er niet veel veranderen. “De enige grote verandering is de naam. Sinds de overname valt Dyonne haar gymclub onder mijn bedrijf. Wel zal er nog steeds iedere maandagavond om 19.00 uur pilatesles worden gegeven en iedere woensdagavond zal er een full-body-les worden gegeven. Daarnaast kun je woensdagavond om 20.15 uur ook nog een bootcamples in Meteren bij de Plantage volgen.” Ankelien probeert zich te onderscheiden door interactie toe te voegen. “Ik vind het belangrijk om samen te sporten en elkaar daarbij te leren kennen.”

Binnen en buiten

De expertise van buiten sporten neemt Ankelien mee in de lessen die Dyonne altijd gaf. “Daar waar het kan en de leden het leuk vinden, gaan we buiten sporten. Steeds meer mensen zien daar de meerwaarde van in. Wij sporten in principe in de Leliestraat 1 in Geldermalsen en daarnaast is een speeltuin waar we buiten kunnen sporten als het lekker weer is. Dit kan heel beschut waardoor leden zich op hun gemak voelen.”

Ankelien hoopt op nieuwe aanmeldingen. “Ik vind het belangrijk dat we met elkaar kunnen lachen en je mensen uit je buurt leert kennen. Hopelijk gaan steeds meer mensen inzien hoe leuk sporten kan zijn.” Via de website van Sporten voor je Deur kun je je aanmelden bij deze sportclub.

‘Ik vind het belangrijk om samen te sporten en elkaar te leren kennen’ ‘Aan de hand van cassettebandjes kon ik experimenteren met muziek’

 

Lessen :

Maandag: Pilates Gym van 19-20 uur

Woensdag: Full Body Workout van 19-20 uur

Locatie: Lelystraat Geldermalsen (gymzaal of buiten in de speeltuin)