Wil je de kerstkilo’s snel kwijtraken? Probeer dan de HIIT (Intensity Interval Training) Training uit. Dit is een compacte en zeer intensieve training van een half uur. Hierbij wordt gewerkt met interval en intensieve oefeningen met daarbij een korte pauze. De workout is goed voor vetverbranding, spierontwikkeling en conditie. En zelfs na je workout verbrand je nog calorieën!

 

Wat is HIIT?

HIIT is een zware trainingsvorm. Het idee van de training is dat je intervallen van hoge intensiteit afwisselt met korte periodes van rust. Dit kun je eigenlijk met bijna alle sporten doen. Denk aan (hard)lopen, fietsen, krachttraining, zwemmen en nog veel meer. Wissel dan bijvoorbeeld een halve minuut hardlopen af met twee minuten rustig wandelen. Doe dit twintig minuten en je bereikt de effecten van de HIIT Training.

 

Voordelen

Tijdens deze training verlies je minder of zelfs geen spierweefsel in tegenstelling tot cardio of sporten in de sportschool. Dit komt omdat je minder lang met een training bezig bent. Als je maar een half uur intensief traint, heeft je lichaam minder tijd om zich aan je spieren te vergrijpen. Hierdoor blijft je spierweefsel intact.

Daarnaast verbetert deze training ook nog eens je conditie. Dit is te danken aan de explosieve intervallen. Door de inspanning wordt je hart getraind om sneller en meer bloed rond te pompen. Na een aantal keer de HIIT Training te hebben uitgeprobeerd, kun je inspanningen beter en langer volhouden.

Een ander groot voordeel is dat HIIT weinig tijd kost. Binnen een half uur ben je vaak al klaar met je training. Hoe fijn is dat? Dit komt omdat de trainingen erg flexibel zijn. Je kunt namelijk elke sport kiezen die je leuk vindt. Dankzij deze afwisseling blijft HIIT uitdagend en vernieuwend.

 

Het afterburn effect

Eén van de grootste voordelen aan HIIT is het afterburn effect. De super intensieve workout wordt namelijk gekoppeld aan een versnelde stofwisseling. Door de explosieve en intensieve inspanning heeft je lichaam achteraf langer de tijd nodig om te herstellen. Omdat je lichaam in de herstelperiode nog steeds actief aan het werk is, blijf je calorieën verbranden.

 

Pas op voor blessures

De training is erg intensief en daarom moet je oppassen voor blessures. Zorg om die reden voor meer tijd voor rustperiodes tijdens de eerste HIIT-trainingen. Vooral als je niet een hele goede conditie hebt. Daarnaast zijn rustdagen ook van belang zodat je lichaam van een workout kan herstellen. En zorg ook niet voor overtraining. Sport nooit langer dan 45 minuten om blessures te voorkomen.

De trainers van Sporten voor je Deur helpen jou bij de oefeningen in het gepersonaliseerde HIIT-schema. Wil je meer informatie over deze training? Kijk dan op de website https://sportenvoorjedeur.nl/trainingen/hiit/ en vraag een gratis proefles aan.